Page content

article content

8 tips om te starten met provocatief coachen

  1. Ontwikkel de basishouding

Ontwikkel in jezelf de bijzondere basishouding van warm contact, humor en uitdaging. Als één van de drie ontbreekt, dan kunnen we bezwaarlijk spreken van provocatieve coaching.
Het vraagt wat tijd om hierop te oefenen, maar eens je de gouden combinatie gevonden hebt ben je vertrokken!

  1. Bied een positief, veilig kader aan

Als de coachee nog niet weet wat provocatief coachen inhoudt, dan helpt het beiden enorm als je een positief en veilig kader aanbrengt.
Dat geeft je meer vrijheid en je coachee kan beter duiden wat er gebeurt en dat helpt!

Je doet dit simpelweg door in je eigen woorden uit te leggen wat het inhoudt, wat de coachee kan verwachten en vervolgens vraag je om het akkoord om op die manier te werken

  1. Maak bewust gebruik van de eerste indruk

De eerste indruk geeft je al een enorme hoeveelheid informatie. Vaak slaan we die onbewust op en doen we er te weinig mee. Een provocatieve coach probeert hier bewust gebruik van te maken door te testen of zijn hypothese klopt.

  1. Ga na hoe iemand zijn vraag/probleem/doel uitdaging formuleert

Elke coachingsvraag kan op diverse manieren gepresenteerd worden: intern (verantwoordelijkheid nemend) of extern (verantwoordelijkheid afschuivend).
Aan de hand hiervan kan je de coachingssessie verder uitbouwen.

  1. Maak het probleem intern

Door het externe probleem niet zomaar te accepteren kan je ervoor zorgen dat het intern wordt, dus dat iemand verantwoordelijkheid gaat nemen voor zijn eigen aandeel in het verhaal.
Veel mensen verschuiven het probleem of de schuld naar de overheid, de werkgever, de partner,… daar waar de provocatieve coach daar niet in mee gaat en door een gepaste interventie ertoe komt dat de coachee zelf verantwoordelijkheid neemt voor de situatie.

  1. Maak van het probleem een kwaliteit

Herkader het probleem naar iets positiefs: maak er een kwaliteit van! Stimuleer zelfs dat de coachee het accepteert, of beter nog het meer gaat doen!

  1. Geef absurde verklaringen

Soms vraagt de coachee naar een verklaring. De provocatieve coach weet dat verklaringen geen enkele garantie bieden dat de coachee gaat veranderen. Erger nog: het zoeken naar verklaringen betekent meestal uitstel van executie. Daarom geeft de provocatieve coach enkel en alleen maar absurde verklaringen!

  1. Bied de vreemdste oplossingen

Soms vragen coachees ook naar oplossingen. Net als de oplossingsgerichte coach weet de provocatieve coach dat oplossingen waar de coachee zelf mee komt véél meer waard zijn. Daarom geldt hier ook: oplossingen kan je krijgen, maar alleen de vreemdste en de gekste!
Het gebeurt wel eens dat de coachee dankzij deze interventie van de coach een creatieve of briljante oplossing naar voor schuift.

Wil je zelf provocatief leren coachen?
Uiteraard is het niet mogelijk om de erfenis van Frank Farrelly tot 8 stappen te reduceren, heel veel meer valt er te leren tijdens een opleiding provocatief coachen!
Kom en laat je verrassen tijdens een kennismakingsavond, introductietraining of Masterclass.
Bekijk de opleidingskalender

Vind je dit artikel leuk/nuttig?
Aarzel niet om te liken, te delen of commentaar te geven.

Comment Section

0 reacties op “8 tips om te starten met provocatief coachen

Plaats een reactie

Tim Vanmarcke
Tim Vanmarcke is provocatieve coach en stichter van Time to Switch. Met warmte, humor en uitdaging coacht hij jou om het beste uit jezelf te halen. Daarnaast verzorgt hij, samen met collega's uit binnen- en buitenland, provocatieve opleidingen. Hij geeft ook provocatieve trainingen op maat van scholen, bedrijven en andere organisaties.