8 tips om te starten met provocatief coachen
23 augustus 2021 

8 tips om te starten met provocatief coachen

8 tips om te starten met provocatief coachen

1. Ontwikkel de basishouding

Ontwikkel in jezelf de basishouding van provocatief coachen: warm contact, humor en uitdaging. Als één van de drie ontbreekt, dan is er van provocatieve coaching geen sprake.
Het vraagt wat tijd om hierop te oefenen, maar eens je de gouden combinatie gevonden hebt ben je vertrokken.

2. Bied een positief, veilig kader aan

Als de coachee nog niet weet wat provocatief coachen inhoudt, dan helpt het enorm als je een positief en veilig kader aanbrengt.
Dat geeft je meer vrijheid en je coachee kan beter duiden wat er gebeurt en dat helpt!

Je doet dit simpelweg door te vertellen dat je allerlei interventies zal doen die humoristisch, gek, overdreven, bizar, … zijn maar steeds gericht op het vooruit helpen van je coachee en vervolgens vraag je naar het akkoord om op die manier te mogen werken.

3. Maak bewust gebruik van de eerste indruk

De eerste indruk geeft je al een enorme hoeveelheid informatie. Vaak slaan we die onbewust op en doen we er te weinig mee. Een provocatieve coach probeert hier juist bewust gebruik van te maken door te testen of zijn/haar hypothese klopt.

4. Ga na hoe iemand zijn vraag/probleem/doel uitdaging formuleert

Elke coachingsvraag kan op diverse manieren gepresenteerd worden: intern (verantwoordelijkheid nemend) of extern (verantwoordelijkheid afschuivend).
Als provocatieve coach ga je er niet zo maar van uit dat de coachingsvraag dé coachingsvraag is.

5. Maak het probleem intern

Door het externe probleem niet zomaar te accepteren kan je ervoor zorgen dat het intern wordt, dus dat iemand verantwoordelijkheid gaat nemen voor zijn eigen aandeel in het verhaal.
Veel mensen verschuiven het probleem of de schuld naar de overheid, de werkgever, de partner,… waar de provocatieve coach niet in mee gaat en door een gepaste interventie zorgt dat de coachee zelf verantwoordelijkheid neemt voor de situatie.

6. Maak van het probleem een kwaliteit

Herkader het probleem naar iets positiefs: maak er een kwaliteit van!
Stimuleer zelfs dat de coachee het accepteert, of beter nog het ongewenste gedrag meer gaat doen!

7. Geef absurde verklaringen

Soms vraagt de coachee naar een verklaring. De provocatieve coach weet dat verklaringen geen enkele garantie bieden dat de coachee gaat veranderen. Erger nog: het zoeken naar verklaringen betekent meestal uitstel van executie. Daarom geeft de provocatieve coach enkel en alleen maar absurde verklaringen!

8. Bied de vreemdste oplossingen

Soms vragen coachees ook naar oplossingen. Net als de oplossingsgerichte coach weet de provocatieve coach dat oplossingen waar de coachee zelf mee komt véél meer waard zijn. Daarom geldt hier ook: oplossingen kan je krijgen, maar alleen de vreemdste en de gekste!
Het gebeurt hierdoor heel vaak dat de coachee dankzij deze interventie van de coach met een creatieve of briljante oplossing komt.

Meer lezen over provocatief coachen?

Wil je meer provocatieve tools en technieken leren kennen, schrijf je dan in voor ons maandelijks gratis webinar

Wil je het provocatief coachen aan den lijve ondervinden, boek dan een gratis demo online provocatieve coaching

Over de schrijver
Tim Vanmarcke is provocatieve coach en stichter van Time to Switch. Met warmte, humor en uitdaging coacht hij leiders in mensgerichte organisaties met een fantastische cultuur om de psychologische veiligheid naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast verzorgt hij webinars, workshops, trainingen en opleidingen voor managers, leidinggevenden en coaches om het provocatief coachen verder te verspreiden in Vlaanderen en daarbuiten.
Reactie plaatsen

Volg onze gratis maandelijkse webinars

Gratis online demo provocatieve coaching

arrow_drop_up arrow_drop_down