Deze website gebruikt cookies

Page content

Wat is provocatief coachen?

article content

Wat is provocatief coachen?

Wat is provocatief coachen?

Provocatief coachen is het samenspel tussen coach en coachee waar onderlinge communicatie zorgt voor inspiratie en het uitlokken van potentieel.
Het specifieke aan provocatief coachen is dat de coach gebruik maakt van een gouden combinatie van warmte, humor en uitdaging.
Technieken die veel gebruikt worden bij provocatief coachen zijn: overdrijven, extreem spiegelen, metaforen gebruiken, problemen uitvergroten, resultaten minimaliseren,…

Waar verschilt provocatief coachen van andere vormen van coaching?

De letterlijke betekenis van ‘provocare’ is: ‘naar voor roepen’.
We lokken met andere woorden gevoelens, gedachten, woorden, gedrag, actie.. uit.
Bij provocatief coachen durven we heel ver gaan bij het inzetten van de nodige middelen om dat doel te bereiken.
Zo gebruiken we onder andere overdrijving, humor, extreem spiegelen, lachen, confrontatie, absurde oplossingen bieden, zaken in twijfel trekken,…
Het doel heiligt de middelen: met veel liefde en betrokkenheid helpen we om het doel te bereiken!
Zonder de onderliggende liefde/warmte/betrokkenheid/empathie iemand confronteren en uitdagen is not done.
Het is én blijft coaching: we helpen de ander om zijn haar potentieel naar voor te roepen!

Wat is het verschil tussen coaching en aanverwante dienstverlening?

Professionele coaching focust op doelen bereiken, patronen doorbreken, resultaten halen en persoonlijke ontwikkeling vanuit autonomie, zelfsturing en verantwoordelijkheid.
Waarin onderscheidt coaching zich precies van aanverwante dienstverlening:

 • Therapie: behandelt klachten, pijn, functionele of emotionele stoornissen bij individuen of in relaties. De focus ligt op het oplossen van problemen die ontstaan zijn in het verleden en de persoon belemmeren in zijn of haar individueel functioneren.
  Coaching richt zich eerder op persoonlijke en professionele groei die ontstaat vanuit autonomie, verantwoordelijkheid, initiatief en daadkracht van de coachee.
 • Consultancy: individuen of organisaties doen beroep op consultants voor hun expertise. Een consultant kan op meerdere gebieden actief zijn, zoals daar zijn strategie consultancy, business consultancy, IT consultancy en juridische consultancy. Belangrijk is dat een consultant professioneel advies geeft, hiermee aangevend dat hij/zij expertise bezit die bij het individu of de organisatie ontbreekt.
  Binnen coaching gaan we er van uit dat individuen, teams of organisaties in staat zijn om hun eigen oplossingen te vinden door de meer ondersteunende, onderzoekende en vragende houding van de coach.
 • Mentorschap: een mentor is een expert die zijn ervaring, wijsheid en inzicht inzet tijdens de begeleiding. De mentor kan zowel een adviserende als coachende rol aannemen, terwijl bij coaching de nadruk eerder ligt op het bereiken van zelf geformuleerde doelen of passende resultaten in de eigen private of professionele context.
 • Opleiding/Training: opleidingen of trainingen richten zich op leerresultaten die door de opleider of trainer vooraf vastgelegd zijn en zijn eerder stapsgewijs of lineair. Bij coaching bepaalt de coachee, het team of de organisatie de doelen en de leerresultaten. Daarnaast is een coachingsproces niet voorspelbaar, eerder circulair, flexibel, creatief en wendbaarder dan een opleidingstraject of een trainingsprogramma.

Is mijn organisatie klaar voor coaching?

Om te weten of jouw organisatie voordelen kan halen uit coaching kan je je volgende zaken afvragen:

 • wat wil jouw organisatie bereiken? Als je daar duidelijkheid over hebt, kan samenwerken met een coach handig zijn om een strategie of werkwijze te ontwikkelen om dat doel gemakkelijker te bereiken.
 • omdat coaching samenwerken is kan je je best ook afvragen of de organisatie open staat voor feedback, nieuwe inzichten en perspectieven.
 • vraag je ook af of je organisatie klaar is om het nodige geld, de nodige tijd en energie te investeren in het doorbreken van patronen of het realiseren van verandering.

Met welke vragen ga je op zoek naar een coach?

De redenen waarom organisaties een coach zoeken kunnen heel divers zijn.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van concrete coachingsvragen terug:

 • Het management staat voor een belangrijke beslissing met het team
 • Er is een dringende, dwingende of opwindende uitdaging, doel of opportuniteit
 • We missen kennis, ervaring, vaardigheden, vertrouwen of steun om er helemaal te staan als team
 • De organisatie wil een andere manier van werken introduceren (denk aan zelfsturende teams, flexwerken, thuiswerken, agile, lean,…)
 • Het team wil sneller resultaten halen of doelen bereiken dan voordien

Hoe vind ik een goede coach?

Coaching is en blijft een persoonlijke aangelegenheid.

De beste vraag die je je dus kan stellen is: welke coach of welke coachingsvorm past op dit moment bij mij en mijn vraag?

 • Neem je tijd om een goede coach of coachingsvorm te vinden die bij je past: lees boeken, speur websites af, lees blogs, zoek profielen op, kijk naar referenties, neem contact op met tevreden én met ontevreden klanten, neem contact op met verschillende coaches,…
 • Vraag een kennismakingsgesprek aan
 • Kijk naar gelijkenissen en verschilpunten tussen jou en de coach (geslacht, leeftijd, levensfase, levenservaring, …)
 • Bespreek je verwachtingen, wensen, behoeften, doelen, … vooraf
 • Coachen is samenwerken: durf je bekommernissen, vragen, problemen, … te uiten op elk moment tijdens het coachingsproces

Meer lezen over provocatief coachen?

Meer lezen over zelfsturende teams?

Wil je zelf aan de slag met provocatief coachen?
Laat je team coachen met provocatieve technieken tot meer zelfsturing
Leer provocatief werken met je team
Breid je toolbox uit met provocatieve coachingstechnieken

Vind je dit artikel leuk/nuttig?
Aarzel niet om te liken, te delen of commentaar te geven.

Tim Vanmarcke
Tim Vanmarcke is provocatieve coach en stichter van Time to Switch. Met warmte, humor en uitdaging coacht hij jouw team naar meer zelfsturing en autonomie. Daarnaast verzorgt hij trainingen en opleidingen voor managers, leidinggevenden en coaches om het provocatief coachen verder te verspreiden.

Comment Section

0 reacties op “Wat is provocatief coachen?

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.